34 | A-Z ELEKTRO | květen/červen 2023 PRŮMYSLOVÉ ROBOTY Řekněte sýr a vybaví se vám robot…! Holandská rodinná firma Vepo Cheese se spoléhá na plně automatizovanou výrobní linku: dva roboty KR AGILUS v hygienickém provedení od společnosti KUKA zpracovávají sýr do tvaru tyčinek a plní jimi balicí stroj. Díky tomu se společnosti podařilo zvýšit zdravotní standard a zdvojnásobit výrobní kapacitu. 100 let sýrové tradice ve Vepo Cheese Pro ty, kdo milují sýr, je Nizozemsko něco jako středobod světa. Letmý pohled na údaje o exportu jednoznačně dokládá, že Nizozemsko skutečně patří mezi světovou špičku: podle světové statistiky OECD je s obratem 3,8 miliardami EUR hned druhé za Německem (4,5 miliardy EUR). Sýr a Nizozemsko – to prostě patří k sobě. Za tím si také stojí paní Antje, a to už celých 50 let. Rodinná firma Vepo Cheese v Bodegravenu v samém srdci Holandska je působivým důkazem toho, že „typicky holandské“ jsou také růst a inovace. „Když se bavíme o sýru, je to celá podstata toho, co milujeme a co nás žene vpřed,“ říká Mark Verkleij, CEO společnosti Vepo Cheese. „Generace za generací pracujeme na zlepšování krájení, strouhání, porcování a balení tvrdých a polotvrdých sýrů. Poslední naší novinkou je automatická výrobní linka na naše sýrové tyčinky.“ 10000 sýrových tyčinek za hodinu Vepo Cheese cílí na evropský trh. Stejně jako jiné firmy se i ona musela vypořádat s požadavky na zvýšení produktivity a hygienických standardů ve zpracování potravin. „Sýru by se mělo přímo dotýkat co nejméně lidí, pouze v nezbytně nutných případech,“ zdůrazňuje Hugo van Put, manažer technických operací společnosti Vepo Cheese. „Zároveň jsme také chtěli zdvojnásobit kapacitu krájení sýrových tyčinek z 5000 na 10000 kusů za hodinu. Abychom toho dosáhli, začali jsme hledat vhodného partnera pro automatizaci.“ Našli ho ve společnosti KUKA a firmě Groba, systémovém integrátorovi. Dnes jim stroje LAMBDA 405 se dvěma jednotkami KR AGILUS HM (HM znamená „hygienický stroj“) zajišťují plně automatizovaný provoz. „Takový stroj ještě nikdy nebyl postaven…“ LAMBDA 405 je krájecí stroj pro jednotlivě balené sýrové pochoutky, jako jsou tyčinky. „Společně s firmou Groba jsme instalovali robotickou jednotku pro naše potřeby,“ říká Hugo van Put. A Robin de Groot, výkonný ředitel společnosti Groba, k tomu dodává: „Stroj v téhle podobě ještě nikdy nebyl postaven.“ „Kompaktní KR AGILUS HM byl naší první volbou,“ říká Robin de Groot za systémového integrátora Groba. „Je totiž navržen pro nejvyšší rychlosti provozu. To nám umožnilo dosáhnout pro Vepo Cheese vytyčeného cíle: zdvojnásobení počtu sýrových tyčinek na 10 tisíc za hodinu.“
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=