36 | A-Z ELEKTRO | leden/únor 2023 ELEKTROINSTALACE – ROZVÁDĚČE Hygienický design skříní pro potravinářský průmysl Zaručená mimořádná čistota Hygienická výroba je v potravinářském průmyslu absolutní nutností. Zejména v otevřených procesech musí být možné stroje, zařízení a jejich komponenty rychle a snadno čistit. Rozhodující vliv na čistitelnost mají použité materiály a konstrukce výrobních zařízení. Standardním krytem pro elektrické ovládací prvky se staly rozváděčové skříně Hygienic Design, které mají oproti běžným skříním řadu výhod, protože umožňují rychlé čištění a zabraňují tvorbě míst s nečistotami. Prostoje během výroby představují pro provozovatele zařízení „nejhorší možný případ“. Znamenají stále nižší produktivitu a v důsledku toho i nižší tržby. V hygienicky kritických výrobních procesech jsou však delší prostoje nevyhnutelné kvůli velkému množství potřebného čištění. Například v masokombinátech se až 40 % času stráví odstávkou kvůli čisticím procedurám. Tato doba musí být co nejkratší, aby se zvýšila produktivita, ale ne na úkor čistoty a hygieny, protože v konečném důsledku jde o zdraví konečného spotřebitele.
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=