A-Z ELEKTRO září/říjen 2015
září/říjen 2015 | A-Z ELEKTRO | 53 SPECIÁLNÍ KABELY M inimalizace prostojů, zajištění kvality, maximální bezpeč- nost zaměstnanců – to jsou priority všech průmyslových odvětví, zvláště pak při výrobě potravin. Jestliže je zpracování potravin podléhajících zkáze zastaveno, mohou v potravinář- ském a nápojovém průmyslu vznikat mimo ušlého výdělku vysoké náklady na odstranění odpadů a nové spuštění produkce. V tomto odvětví má extrémně velký význam také kvalita, protože pokud není kvalita odpovídající, jsou spotřebitelé nejen nespokojeni, ale může být ohroženo i jejich zdraví. Ne- moci přenášené potravinami způsobují celosvětově značné škody. Jen v USA onemocní ročně kolem 76 milionů osob, 5 000 jich na následky zemře 1 . Kritické je přitom mimo jiné pravidelné čištění výrobních zařízení. Když personál pověřený čištěním vyrukuje na nečis- toty a choroboplodné zárodky s parním vysokotlakým čističem a kyselými nebo zásaditými čisticími prostředky, jsou zařízení vystavena vysokému zatížení. Značné zatížení představuje také běžné čištění nasucho pomocí agresivních čis- ticích médií. Všechny komponenty musí být proto dimenzovány tak, aby byly trvale těsné a funkční. A tvar a materiál nesmí poskytovat živnou půdu pro cho- roboplodné zárodky. Speciální výzvou je to zejména u plastů a ostatních materi- álů, které se často používají při výrobě kabelů nebo jako těsnění u komponent. Pokud jsou použity umělé hmoty jako termoplasty a také elastomery přírod- ního původu, které nejsou dimenzovány pro časté čištění, hrozí, že například u součástí zařízení dojde ke ztrátě krytí nebo kabel přijde o izolaci. Pak se každé čištění stává vysoce rizikovou činností pro pracovníky, protože hrozí nebezpečí zkratu nebo úrazu elektric- kým proudem. Při optimalizaci kvality, bezpečnosti a v neposlední řadě efektivity v potra- vinářském a nápojovém průmyslu jsou velkým pokrokem výrobní zařízení, která byla konstruována podle principů hygienického designu. To znamená tak, aby se choroboplodné zárodky nemohly usazovat a bylo je možno snadno čistit a aby byla zvlášť odolná. Skupina Lapp nabízí bohaté pro- duktové portfolio zahrnující kabely, konektory a příslušenství, které tyto po- žadavky splňuje a které je v potravinář- ském průmyslu stále více vyžadováno. Žádné místo pro choroboplodné zárodky K výrobkům skupiny Lapp, které od- povídají zvláště přísným požadavkům hygienického designu, patří například kabelové vývodky SKINTOP® HYGIENIC. Opírá se o všeobecné konstrukční prin- cipy normy DIN EN 1672-2 pro potravi- nářský průmysl a je certifikována podle nejnovější zkoušky EHEDG. Kromě toho splňuje kabelová vývodka – tak jako ochranná hadice SILVYN® FG NM nebo kabel ÖLFLEX® ROBUST – specifikace ECOLAB® týkající se odolnosti vůči čisticím a desinfekčním prostředkům. Na povrchu SKINTOP® HYGIENIC není místo pro usazování nečistot a všechna těsnění dokonale doléhají ke kabelu a k místu připojení. Místo o-kroužku má nad připojovacím závitem tvarové těs- nění, těsnění pod kloboučkovou maticí a speciálně tvarovaný těsnicí kroužek ke kabelu. Má hladký povrch a žádné hrany, takže se zbytky potravin nemohou usa- zovat a je možno je snadno spláchnout. Hygiena je tedy důležitá, ale existují rozdíly. Čím blíže se dostane součástka k potravinám, tím vyšší jsou požadavky. Obecně se rozlišují tři hygienické zóny: Produktová zóna: Ta se dostává pravi- delně do kontaktu s potravinami. Jsou to například míchadla, plnicí trysky, nože nebo řezací zařízení. Zóna vystříknutí: Jsou to oblasti a stroje, které přichází do styku s potra- vinami, například rozstřikováním. Zda se však může potravina dostat zpět do produktové zóny, vyhodnotí zpravidla znalec nebo výrobce v analýze rizik. Neproduktová zóna: Jsou to oblasti a zařízení v továrně, které nepřichází přímo do kontaktu s potravinami. Také tyto oblasti se však často čistí spolu s citlivými oblastmi, což může opět způ- sobovat vysokou chemickou a mechanic- kou zátěž. Odolné vůči čisticím prostředkům V zóně vystříknutí a v produktové zóně platí ty nejpřísnější hygienické požadavky. Tyto zóny musí být zvláště V potravinářském a nápojovém průmyslu jsou kabely vystaveny speciálnímu zatížení. Při použití kabelů, které k tomu nejsou dimenzovány, mohou rychle vzniknout nebezpečné situace.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=