A-Z ELEKTRO červenec/srpen 2014
30 | A-Z ELEKTRO | červenec/srpen 2014 siemens bulletin Doporučená hladina vitaminu D v krvi je 75 nmol/l bez ohledu na pohlaví nebo věk člověka, za normu se považuje rozmezí 75–250 nmol/l. Protože je ale deficit vitaminu D celosvětovým problémem, spokojují se lékaři i s hodno- tou alespoň 50 nmol/l. Slunce, ryby a potravinové doplňky Vitamin D existuje ve dvou formách – D 2, vyskytující se v rostlinách, a D 3, který se tvoří v pokožce při vystavení slunečním paprskům. Vitamin D se syntetizuje v kůži vlivem slunečního záření a teoreticky stačí 10 až 15 minut denně pobytu na slunci, aby si tělo připravilo zhruba 90 procent potřebného množství. Fak- torů, které ovlivňují jeho nedo- statek, je více. Patří k nim roční období, zeměpisná šířka, smog, obsah melaninu v kůži, krémy s ochranným filtrem a další faktory, které zamezují expozici UV B záření. Zdrojem vitaminu D je také strava, z níž můžeme této látky získat až 10 procent. Vhodné jsou zejména mořské ryby, do jejichž masa se vita- min D dostává z fytoplank- tonu. Pro jeho doplnění ale můžeme použít i bílé houby, mrkev a všechny druhy tmavé listové zeleniny, například špenát a brukev. Do někte- rých potravin je vitamin D uměle přidáván – týká se to například margarinu, jogurtů a sýrů a v některých zemích i pečiva, což umožňuje fakt, že tento vitamin vydrží teplotu až 250 °C. Takzvaná fortifi- kace potravin vitaminem D se u nás provádí od roku 1990, v USA již od 30. let minu- lého století. Třetí možností, jak získat optimální hladinu vitaminu D v krvi, je využití potravinových doplňků, napří- klad ve formě kapek. D eset minut pobytu na sluníčku denně zajistí téměř optimální dávku vitaminu D. I přesto, že je to zdánlivě tak jednoduché, patří „Déčko“ mezi látky, kterých se lidem chronicky nedostává. Jeho hladina v těle se zjišťuje pomocí laboratorních testů, které ovšem donedávna měly jedno úskalí – naměřené hodnoty se kvůli použití různých metod při jejich zjišťování často zcela odlišovaly. Proto bylo nutné stanovit jednotný standard a refe- renční metodu platnou pro všechny. S řešením přišla společnost Siemens Healthcare, jejíž jediná a zároveň první automatizovaná imunoanalytická metoda ADVIA Centaur Vitamin D Total získala od Amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí letos v dubnu uznávaný certifikát CDC. Vitamin D je pro zdraví člověka klíčový. Důvo- dem je skutečnost, že hraje hlavní roli při tvorbě a zachování silných a zdravých kostí. Jeho deficit je dlouhodobě spojován s křivicí u dětí a osteoma- lacií u dospělých. Dlouhodobý nedostatek vápníku a vitaminu D vede také k osteoporóze. Kromě toho existuje i řada studií spojujících deficit vitaminu D se závažnými onemocněními, jako jsou rakovina, kardiovaskulární onemocnění, diabetes a autoimu- nitní onemocnění. Koncentrace vitaminu D je dnes dokonce považována za indikátor zdravotního stavu celé populace. Vitamin D je možné měřit v jeho základních for- mách, tedy D 2 a D 3. Počet dostupných metod pro stanovení vitaminu D se v posledních letech rozší- řil, ale díky chybějícímu univerzálnímu standardu, různým výrobcům a protokolům prováděných na odlišných LC-MS/MS analyzátorech, vznikaly při určování hodnot značné výsledkové rozdíly. Řeše- ním tedy bylo vytvoření jednotné platformy, která by zajistila korektní stanovování vitaminu D. Máte dostatek vitamínu D? Nechte se změřit pomocí metody společnosti Siemens Info Z iniciativy amerických vládních organizací Úřadu pro potravinové doplňky, Národního insti- tutu zdraví, Národního institutu standardů a tech- nologie, Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a univerzitou v Gentu proto vznikl Standardizační program VDSP, jehož cílem bylo standardizovat měření vitaminu D mezi různými výrobci a jejich metodami. Metoda společnosti Siemens Healthcare ADVIA Centaur Vitamin D Total prošla náročným testo- váním a získala tak prestižní certifikát CDC. Ten potvrzuje, že tato metoda je ve shodě s referenční metodou Univerzity v Gentu 25(OH) vitamin D RMP a přináší tedy spolehlivé a srovnatelné výsledky. Vitamin D je pro zdraví člověka klíčový. Důvodem je skutečnost, že hraje hlavní roli při tvorbě a zachování silných a zdravých kostí.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=