A-Z ELEKTRO září / říjen 2012
17 A-Z ELEKTRO SPECIÁLNÍ KABELY HELUKABEL NABÍZÍ TYTO KABELY: V potravinářském průmyslu jsou přísné hygienické normy tím nejvyšším měřítkem. Starost o bezpečnost a kvalitu potravin nutí zákonodárce vydávat stále přísnější nařízení. S potřebitelům by se výrobky měly dodávat v té nejlepší kvalitě. Aby se vyhovělo těmto požadavkům, je nutné optimalizovat všechny oblasti výro- by, zpracování a balení s ohledem na jejich hygienické parametry. Pro použití v tomto citlivém pro- středí nabízí firma HELUKABEL ® Česká republika speciální kabely s antimikrobiologicky vytvořeným vnějším pláštěm. Tím se dá zabránit znečištění a šíření mikroorganismů na plášti kabelů. Každý takový speciální kabel se dá navíc rychle a bezpečně čistit a odolává přitom všem běžným čisticím prostředkům. Tyto výrobky firmy Helukabel ® mají nejen k dispozici FCN (Food Contact Notification) pro používa- nou antimikrobiologickou aktivní látku, ale vlastní i certifikát Spolko- vého ústavu pro zkoušení materiálu (BAM) o zkoušce antimikrobiologic- kých vlastností. Tyto speciální kabely mají obrovský význam pro potravinářský a nápojový průmysl a jejich antimi- krobiologické vlastnosti zvyšují bez- pečnost procesu u všech aplikací, při nichž se potraviny a poživatiny zpracovávají otevřené (nebalené a nezapečetěné), například při zpracování mléčných výrobků, masa a ryb, při výrobě hotových jídel, v pivovarnictví a v nápojovém průmyslu. Tento speciální polyuretanový kabel NANOFLEX ® HC* 500 určený do hygi- enického prostředí je odolný při pohyblivém uložení teplotám v rozsahu od −5 °C až +80 °C a při pevném uložení −40 °C až +80 °C. Vysoká flexibilita kabelu je dána poloměrem ohybu při pohyblivém uložení jako 7,5násobek průměru kabelu, pro pevné uložení 4násobek průměru kabelu. NANOFLEX ® HC* 500 je odolný i vůči záření, a to až 100 Mrad. Konstrukce kabelu: holé měděné lanko z jemných drátků třídy 5, jednotlivé žíly mají černou izolaci z PVC a jsou číslované. Žíly jsou stočeny v polohách s optimální délkou zkrutu. Provedení G je s ochranným vodičem zelenožlutým ve vnější poloze, a to ve variantě od tří žil, provedení X je bez ochranného vodiče v označení OZ. Kabel je vyráběn v průřezech od 0,5 mm² do 4 mm². Vnější plášť je vyroben ze speciálního plného poly- uretanu odolného vůči proříznutí, barva pláště je světle šedá s vyznačením metráže. Tento kabel má naprosto vynikající vlastnosti z hlediska odolnosti vůči UV záření, kyslíku, ozonu, hydrolýze nebo mikrobům. Materiály použité při výrobě neobsahují silikon, kadmium ani substance. Kabel je samozhá- šivý a oheň nešířící. Právě pro použití v potravinářském průmysluje důležité, že kabel se velmi dobře čistí a odolává všem běžným čisticím prostředkům. NANOFLEX ® HC* 500 můžeme doporučit všude tam, kde dochází ke zpraco- vání potravinářských surovin, zejména zpracování mléčných výrobků, masa, ryb, a také ve výrobě hotových jídel, pivovarnictví a v nápojovém průmyslu. NANOFLEX ® HC* 500-C je preferovaný typ z hlediska elektromagnetické kompatibility (EMC). Stíněný speciální PUR kabel se odlišuje od typu NANO- FLEX ® HC* 500 opletením kabelu z pocínovaných měděných drátků a s cca 85 % jeho pokrytí. Ostatní vlastnosti jsou obdobné jako u základního provedení kabelu NANOFLEX ® HC* 500, a to: stejný rozsah teplot, poloměr ohybu, odolnost proti záření až 100 Mrad a také odolnost vůči UV záření, kyslíku, ozonu, hydrolýze i mikrobům. Materiály použité při výrobě tohoto kabelu neobsahují silikon, kadmium ani substance. Kabel je samozhášivý a oheň nešířící. EMC = elektromagnetická kompatibilita. Pro optimalizaci vlastností EMC doporučujeme vytvoření oboustranného a velkoplošného obvodového kontaktu drátěného opletení. Konstrukce kabelu: holé měděné lanko z jemných drátků třídy 5, jednot- livé žíly mají černou izolaci z PVC a jsou číslované. Pod stínicím opletením z pocínovaných měděných drátů je oddělovací fólie. Vnější plášť je vyroben ze speciálního plného polyuretanu odolného vůči proříznutí, barva pláště je světle šedá s vyznačením metráže. NANOFLEX ® HC* 500 NANOFLEX ® HC* 500-C
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=