A-Z ELEKTRO listopad / prosinec 2012

77 A-Z ELEKTRO HISTORIE ČESKÉHO PRŮMYSLU Češi považují své pivo za nejlepší na světě. V drtivé většině ale mají zkušenosti pouze s jedním druhem piva: pils, neboli pivo plzeňského typu. Zrodilo se v Plzni před 170 lety, 5. října 1842. Díky své kvalitě a výrazné odlišnosti od jiných tehdejších piv se brzy rozšířilo a dalo název celému celosvětově uznávanému druhu. Na světové produkci se dnes piva typu „pils” podílí 70 procenty. Ze všech piv uvařených v ČR tvoří piva plzeňského typu dokonce přes 95 procent! PAVEL NOVÁK VELKÁ PIVNÍ REVOLUCE V ROCE 1842 Základy moderního vaření piva se napříč střední Evropou rozšířily v devatenáctém století. Bod zlomu nastal v roce 1838 v Plzni, kdy nestálá kvalita dosavadního piva a nespokojenost konzumentů při- měly místní právovárečníky k tomu, aby se sdružili s cílem najít takový způsob vaření piva, který by zajistil stálejší kvalitu produkce. Tak byl učiněn první krok ke změnám, které ovlivnily celý pivovarnický průmysl a nastavily standardy pro všechny pozdější ležáky. ZROD PRVNÍHO ZLATÉHO LEŽÁKU NA SVĚTĚ Plzeňští pivovarníci si najali mla- dého architekta Martina Stelzera, aby pro ně postavil nejmodernější a nejlepší pivovar na světě. Stelzer se vydal na cesty, aby si prohlédl to nejlepší a nejúčelnější z tehdejší pivovarnické architektury, a do Plzně se pak v roce 1840 vrátil s plány na stavbu Měšťanského pivovaru. Pro pivovar vybral poze- mek na břehu řeky Radbůzy, který nabízel řadu přirozených výhod. Jednou z nich bylo pískovcové pod- loží umožňující snadné vyhloubení dlouhých tunelů pro skladování piva v chladu. Další pak byly prameny vody hluboko pod povrchem, takže pivovar měl vlastní zdroj kvalitní vody. Nejdůležitější však bylo, že Martin Stelzer při svých cestách kromě architektonické inspirace objevil pro nový plzeňský pivovar výjimečného sládka Josefa Grolla. 5. října 1842 zkombinoval Josef Groll způsob spodního kvašení s místními vybranými ingredien- cemi: speciálním druhem ječmene a zde pěstovaným žateckým chme- lem, který je považován za nejlepší na světě. V novém, technologicky vyspělém pivovaru je doplnil místní měkkou vodou a výsledkem byl prů- zračný, zlatý nápoj s unikátní chutí, jaký předtím svět nespatřil. Poprvé se nové plzeňské pivo čepovalo 11. listopadu, o sv. Mar- tinu, v plzeňských hostincích „U Bílé růže“ a „U Zlatého orla“, kde sklidilo velký úspěch. Plzeňský kronikář si poté zapsal: „Jaký obdiv nastal, když zaskvěla se zlatová jeho barva a sněhobílá pěna se nad ní vznášela, jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí, při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek.“ Pověst se rychle šířila a o pouhý rok později plzeňský forman Salzmann přivezl svému příteli krejčímu Pinkasovi do Prahy dvě vědra plzeňského (cca 100 litrů), která byla náramně rychle vypita… Pinkas dlouho neuvažoval, krejčovské řemeslo pověsil na hřebík a otevřel si hospodu, kde se dodnes čepuje Plzeň. Totéž udělal i Salzmann, když si později při jedné z jízd zlomil nohu: zanechal formanské živnosti a zřídil si v Plzni pivnici, jak jinak než „U Salzmannů“, také dodnes čepující slavný mok. Netrvalo dlouho a pivo se už prodávalo nejen doma, ale i v zahra- ničí. Dá se říct, že Pilsner Urquell je prvním z celosvětově prodávaných piv. V roce 1873 plzeňské pivo putuje poprvé do USA (dozrávalo cestou v sudech) a krátce nato časopis Světozor přinesl zprávu,

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjk3NzY=